Tomaatti ei ole mansikka, vaikka molemmat ovat punaisia

Olemme lukeneet useita lukijakirjoituksia yksittäisiltä valtuutetuilta, jossa määrätietoisesti jaetaan harhakuvia ja vääristellään kaupungin asioita. Tässä taloudellisessa tilanteessa on edesvastuutonta jaella epätosia exit-kortteja kaupungin talousahdingosta tai kyseenalaistaa koko muun valtuuston löytämä yhteinen tie kohti taloussäästöjä.

Kouvolan kaupungin sopeutustarve on jo kohonnut 30 miljoonaan, mutta se ei tarkoita taloushuolien olevan poissa, jos jättäisimme 30 miljoonan teatteri-investoinnin tekemättä vuonna 2029. Meidän on tehtävä lähes 30 miljoonan tulosvaikutteiset käyttötalousmenojen säästöt NYT ja tämä on saatava toteutumaan vuoteen 2027 mennessä, jotta emme joudu kriisikuntamenettelyyn. Säästötoimet eivät siis liity mitenkään uuteen teatteri-investointiin, josta ensimmäiset erät käyttötalouteen tulevat lähempänä vuotta 2030. Nämä eivät ole pari, kuten ei tomaattikaan ole mansikka, vaikka niiltä merkityksetön yhdistävä ominaisuus on löydettävissä.

Kun toisistaan poikkeavia näkökulmia jakavat tahot istuvat yhteiseen pöytään, ei keskustelua nykypäivänä Kouvolan poliittisessa ympäristössä voi kuvata lehmänkaupoiksi. Kaikki ryhmät ovat tervetulleita pöytään ja yhteistä näkemystä on haettu viimeiseen asti, jotta poliittisesta teatterista ja vastuuttomista esityksistä voitaisiin välttyä. Yksi ryhmä lähti omasta tahdostaan pois pöydästä, mutta tästä ei voi yhtäkään ryhmäpuheenjohtajaa voi syyttää tai kritisoida. Mikään valtuustoryhmä ei saanut kaikkea mitä halusi, mutta yhtä lukuun ottamatta mikään muu valtuustoryhmä ei huuda halua muutokseen, haluamatta itse muuttaa mitään.

Poliittisessa vaikuttamisessa ja päätöksenteossa on erilaisia tasoja. Valtuustossa päätetään talousarvion ylimmällä tasolla toimialojen kokonaisbudjeteista. Operatiivinen päätöksenteko kuuluu viranhaltijoille ja lautakunnille. Uusi hyväksytty talousarvio ja taloussuunnitelma antaa todella laajan poliittisen mandaatin etsiä käyttötaloussäästöjä tuovia ratkaisuja hyödyntämällä kaikki olemassa olevat niin kovat kuin pehmeät keinot. Tonnien etsiminen sieltä ja täältä kuntalaisilta ei ole valtuuston tahto, vaan taloudellisesti merkitykselliset muutokset jokapäiväisessä päätöksenteossa, prosesseissa, toiminnoissa ja palveluverkossa.

Katriina Vesala
Kaupunginvaltuutettu, valtuustoryhmän puheenjohtaja (kok.)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *